2008. december 27., szombat

Habzóbor Vs. Pezsgő

Szilveszter előtt gyakran fordul meg a fejekben a kérdés, hogy mit is vegyek a jeles napra, mivel koccintsak az új év első pillanataiban. Ennek a kérdésnek a tisztázására született ez a bejegyzés, mert igen fontos, hogy a megfelelő palackot vegyük le az áruház polcáról.
A kérdés, hogy habzóborral, vagy pezsgővel koccintsunk. -Ez amúgy hülyeség, mert bármivel lehet koccintani, akár két rántott hússal is.

De mi is a habzóbor és a mi a pezsgő? Erre a választ a 1997. évi CXXI. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról ad választ a 25. §-ban:
(4) Habzóbor az a borból készült szénsavas bor, amelyet szén-dioxiddal mesterségesen telítettek, borban oldott cukorból, borpárlatból és élelmiszer-előállítás céljára felhasználható ízesítő vagy zamatosító adalékanyagból készült likőrrel ízesítettek.
(5) Pezsgő az a szénsavas bor, amely mustból közvetlenül erjesztett, vagy borhoz adott cukorból zárt palackban vagy zárt tartályban képződött szénsavat tartalmaz. A pezsgő borban oldott cukorból, borpárlatból, természetes borból és a szükséghez képest élelmiszer-előállítás céljára felhasználható ízesítő vagy zamatosító adalékanyagból készült likőrrel ízesíthető.

Ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy mivel koccint szilveszterkor. Jómagam maradok a pezsgőnél, amiből már 1 palack hűl is a frigómban.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Olyan jó ötletet adtál, én biz' rántotthússal koccintottam :)