2008. április 1., kedd

Gyalog is jó

Izom!
A tegnapi napon a gyaloglás szenvedélyének hódoltam. Reggel még "beszaladtam" busszal a melóba, de csak a szabim kiíratása miatt és azt követően csak gyalogoltam. Azt csináltam mint az a bizonyos bélgáz a fürdőben. Karistoltam erre, karistoltam arra. Jó idő volt, sütött a napocska, napszemcsi, b.sapka. Mi kell még? Csak arra a bizonyos telefonhívásra vártam. De remélem az is hamarosan befut. Gyorsan át is hozom ide a telóm a dolgozó-hálóba, hogy halljam, ha hívnak.
Amúgy a képen a tegnapi csavargásom útvonala látható, amely 13 km-nél egy kicsivel többre sikerült. Azért a végén már rendesen elfáradtam. De ez is része az április 20-i kiképzésnek.
Végre ma már futok, és remélem, hogy végre meggyógyult a húzódásom a jobb combomban, és akkor tempó, tempó, iszkiri, vágta.

1 megjegyzés:

Sirály írta...

Gyaloglás: fogyókúra, fittség, egészség

Gyaloglni mindenki tud. A gyaloglás az ember legelemibb természetes mozgása, nélküle nincs helyváltoztatás, nincs erdõben sétálás, nincs természet, nincs szabadság.

Korunk embere a testi és a szellemi tunyaság állapotában leledzik. Tisztában vagyunk azzal, hogy szellemünk ébersége összefügg testünk élénkségével, de mivel a lustaság győztes erői a fotelhez láncolnak, inkább magunkhoz veszünk némi egészségromboló élénkítő szert, ahelyett, hogy oxigénhez juttatnánk szomjas sejtjeinket. Pedig nem kell nagy erőkifejtést igénylő sportot űznünk ahhoz, hogy testi és szellemei frissességünket megőrizzük. Megmerevedett izmainkat hatékony munkára késztethetjük úgy is, ha naponta 15-20 percig intenzíven gyalogolunk.

Gyalogolni mindenütt lehetséges, és az utóbbi évek vizsgálatainak eredményei szerint érdemes is, hiszen a gyaloglás olyan jótékony, mint például a kocogás, úszás vagy biciklizés. A gyaloglás népszerûsége egyre nõ, ami egyáltalán nem meglepõ, hiszen bármely életkorban elkezdhetõ és az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportág. A futásnál kevésbé terheli az ízületeket és nincsenek káros mellékhatásai. Olcsó sport, mert ez a mozgás nem igényel drága felszerelést, csupán egy jó futócipő kell hozzá és laza, szabad mozgást biztosító sportöltözet.

A gyaloglás nem más, mint a járás, csak nagyobb mozgássebességgel és éppen ezért kis technikai különbséggel, mert az elrugaszkodás és lendítés erõteljesebb izomtevékenység a gyaloglás esetén. Fontos különbség még a sétához képest a helyes testtartás: a törzsizmok megfeszülése, a has behúzása, a mellkas kiemelése.


A rendszeres gyaloglás elõnyei:

* Csökkenti a testsúlyt.
* Növeli az energiát, ezáltal a mindennapos tevékenységek elvégzését könnyíti.
* A szívizmokat gyorsabb mozgásra készteti, csökkenti a vérnyomást és a szívroham rizikóját.
* Szervezetünk egésze meghálálja a gyaloglást, immunrendszerünk megerõsödik, testünk ellenállóbb lesz a különféle betegségekkel szemben.
* A gyaloglás a lelki egészségünkre is kihat, ugyanis minimalizálja a vérben lévõ stresszhormonok szintjét, ezáltal kiegyensúlyozottabbakká válunk.
* A szellemi teljesítõképességünket is pozitívan befolyásolja, mivel az agyunk több friss oxigénhez jut, a gondolataink tisztábbakká válnak, memóriánk javul.
* Nem kell tagsági díjat fizetni



Néhány hasznos tanács “kezdõknek”

* Gondosan válasszuk meg a cipõnket! Ha kényelmetlen vagy feltöri a lábunkat, az hosszú idõre elveheti a kedvünket a mozgástól. Sétálás közben a teljes talpat terheljük leginkább, vagyis a sétához olyan cipõ kell, aminek elülsõ része van megerõsítve, így könynyebben eloszlik a teher.
* Szabad mozgást biztosító és az idõjárásnak megfelelõ ruházatot - lehetõleg pamut alapanyagú - válasszunk.
* Elõször mindig melegítsük be és nyújtsuk meg egy kicsit az izmainkat. Annak ellenére, hogy a gyaloglás során a test a láb fõbb izmaival dolgozunk, ne felejtsük el hátunkat, vállunkat és kezeinket is nyújtani.
* Az elsõ métereket lassabban tegyük meg. Így nemcsak kellemesebb lesz a mozgás, de az izomhúzódásokat és a sérüléseket is elkerülhetjük.
* Céljaik legyenek reálisak. Nem kell versenyeznünk és nem kell irreális távokat vagy idõket kitűznünk. A sikertelenség elveszi a kedvet és a motivációt. A legfontosabb, hogy legyen türelmes, kitartó. A siker kulcsa a rendszeresség.
* Napi 15-20 perc gyaloglással már jelentõs eredményt érhetünk el, de ügyelnünk kell arra, hogy gyaloglást sem érdemes étkezés után tele hassal kezdeni. Általában 2 órával a fõétkezés után ajánlott, de ez is egyéni, mint oly sok minden a sportolás során.
* A gyalogló program megkezdése elõtt ajánlott konzultálni háziorvosunkkal.


Tehát érdemes változtatni, hiszen a napi rendszeres gyaloglás hatására kellemesen elfáradunk, jól alszunk, egészségesek, és fittek leszünk!

http://drimmun.com/testedzes/gyaloglas.html