2007. november 25., vasárnap

A kalória- és sport-szakértőmnek!

Egy picit tisztázni szeretném a dolgokat!
A táblázat valóban nem friss, és valóban nem vettem észre, hogy 2005-ös. Ez rendben van, elfogadom, elnéztem! Íme egy másik táblázat, talán ez pontosabb és meg is szeretném kérni a szakértő kollégát, hogy nyomtassa ki a listát és keresse fel valamelyik hipermarketet és egyeztesse a termékeken található számokat, a papíron lévő számokkal! Ezt előre is köszönöm, várom a visszajelzést, hogy jó a táblázat, vagy hibás!
De! Abban nem értek egyet Veled, hogy 10 km intenzív futással mennyi kalóriát éget el a szervezet. Nekem egy elég megbízható műszerem, egy F6-os modellem van, ami a Polar egyik legmegbízhatóbb és sokak által igen kedvelt típusa. Elárulom, hogy az órát a felhasználó adataival kell beállítani és itt nem csak a súlyról, életkorról és hogy férfi, vagy nő a felhasználó, hanem néhány spéci adatot is meg kell adni, így még pontosabb eredmény nyerhető.
Azt nem tudhatom, hogy Nálad mit jelent az intenzív futás, de azt igen, hogy nálam 12,5-13,5 km/h közötti tempót. Így ha én ebben a tempóban futok, akkor általában elégetek minimum 500 Kcal-t, de ma többet futottam, 13,45 km-t, így 682 Kcal égettem, így a fenti táblázat alapján, simán 2 Kinder P-nek megfelelő kalóriát nyomtam el. Ha pedig még magas pulzussal hajtasz, akkor még több Kcal pusztítható.
Konklúzió!
Magamban és az órámban hiszek és javasolnám Neked, T. Olvasóm, hogy kérdezz meg néhány szakértőt (személyi edzőt, dietetikust, Polar forgalmazót) és vegyél egy jó órát, és mozogj, hogy tovább élj....... egészségesen!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nos egy pár szó a táblázatokról: a Kinder Pingui az Ön által hivatkozott (félmegás letöltést igénylő - ezzel a sávot is karcsúsító) táblázat szerint 136 kcal. A gyártó szerint 132 kcal.
A kifli a letölthető táblázat szerint 106 kcal. A http://www.vital.hu/themes-inter/er/tablazat.htm?q=node/5067 linken elérhető táblázat szerint 133 kcal ...

Szóval ez a néhány példa azt világítja meg számomra, hogy kb. mindenki azt ír a különféle táblázataiba amit csak akar. Még azt is megmerem kockáztatni, hogy attól függ, hogy éppen melyik csoport pénzelte a táblázat elkészítését: ha a húsosok, akkor a hús egészséges, ha pékek akkor a kiflit kell enni mindenáron.
Ugyanakkor dietetikai paradigma, hogy a hímnemű humánegyedek napi kalória igénye 2500 kcal/nap, míg a nőihölgyeknek elegendő 2000 kcal energiabeviteli egynapi léthez - amennyiben nem végeznek megterhelő fizikai munkát, vagy nem várandósak például (főleg a hölgyek). Részletesebb táblázat itt érhető el: http://www.mnsza.hu/elhizas_kaloria.htm

Szintén mérések és vizsgálatok tanúsítják, hogy a különféle testmozgások, különféle mennyiségű energiát használnak fel. Egy áttekintő táblázat itt található: http://www.mnsza.hu/elhizas_kaloria_egetes.htm

A táblázat szerint FÉL óra kocogás (12 km/h sebességű futás) 455 kcal elhasználásával jár. Az Ön által gyakran idézett 60 perc, vagy a fölötti időtartam, igy mintegy 900 kcal elégetésével kellene, hogy járjon ... szóval szerintem ezért lenne jobb:
1. átgondolni az Ön által alkalmazott táblázatok adataiban történő feltétel nélkül bizodalmat
2. átgondolni a nem kalibrált mérőeszközökben történő feltétel nélküli megbízást.
3. Mindenképpen csak azt tudom javasolni, hogy komoly szakemberrel konzultáljon ilyen edzések előtt, ne pedig önmagára / tanfolyamot végzett edzőjelöltek elméleteire / baráti beszélgetések során elhangzottakra támaszkodva kínozza önmagát.

Egyébként pedig magam is egyetértek az amerikai elnökválasztás egy kevésbe esélyesnek tekintet jelöltjével (Mike Huckabee), és ajánlom könyvét: Quit Digging Your Grave with a Knife and Fork - azaz Ne ássa tovább a saját sírját késsel és villával. A könyv itt érhető el (vásárlás céljából): http://www.amazon.com/Quit-Digging-Your-Grave-Knife/dp/0446578061

A mozgás nagyon fontos, viszont az önpusztító mozgás, mely hibás adatokra vagy tervekre támaszkodik nagyon káros lehet. Az életmód egyensúlyát kell helyesen beállítani, mely nem arról szól, hogy alvás - zabálás - önsanyargatás.